Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Έρευνα / Ανατιμήσεις πάνω από 40% στην ενέργεια για εννιά στις δέκα βιομηχανίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα / Ανατιμήσεις πάνω από 40% στην ενέργεια για εννιά στις δέκα βιομηχανίες

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αύξηση στο κόστος ενέργειας άνω του 40% υφίστανται σχεδόν εννέα στις δέκα μεταποιητικές επιχειρήσεις - βιομηχανίες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απώλειες αγορών και αυξήσεις τιμών και εντέλει για τη βιωσιμότητά τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις άμεσες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη βιομηχανία, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις (11%) έχει υποστεί αυξήσεις 20%-40% και ένα ελάχιστο ποσοστό, ύψους 1%, βρίσκεται αντιμέτωπο με χαμηλότερες αυξήσεις 10%-20%.

Συγχρόνως, οι πρόσφατες ανατιμήσεις έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 30%:

* Το κόστος παραγωγής, για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%).

* Τις τιμές των πρώτων υλών, για μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%).

* Τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων, για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%).

* Τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων, για μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΒΕ, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (57%) έχουν μετακυλίσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ το 33% δεν έχει μεταφέρει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Πάντως, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές ενέργειας και κατά το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι μισές βιομηχανίες (50%) εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα ίδια (υψηλά) σημερινά επίπεδα, ενώ μία στις τρεις (31%) προβλέπει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Στο ερώτημα “τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας το επόμενο εξάμηνο”, οι επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%: στις πωλήσεις (για το 19% των ερωτηθέντων), στις εξαγωγές (25%) και στα κέρδη (25%).

Στην έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 25 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου 2022, συμμετείχαν 142 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της μεταποίησης.

Καμπανάκι για τιμές, θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθ. Σαββάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, μαζί με τη μείωση των εξαγωγών που επίσης καταγράφεται, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και, φυσικά, στη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε, για να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το άμεσο χρονικό διάστημα, ο ΣΒΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα προτείνει τα ακόλουθα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα:

* Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

* Θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι δόσεις.

* Καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σταθερών τιμολογίων για τους μικρούς καταναλωτές.

* Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προτείνει και θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής και αναβάθμιση υποδομών, όπως: επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες, δυνατές τιμές, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και άμεση λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, την ευχέρεια εγκατάστασης εικονικού συμψηφισμού και την υπογραφή διμερών συμβολαίων, θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, σχεδιασμός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL