Top

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Το plan b για ανεμβολίαστους

Σκληρή η μάχη που δίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτές - Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα μέτρα.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-δεκάδες-ασθενείς-διασωλ-845387
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Δραματική είναι η κατάσταση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μέχρι τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ευρώπη 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες άνθρωποι. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο ενώ μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να προστεθούν 700.000 ακόμη.

Οι θάνατοι από κορονοϊό σε καθημερινή βάση έχουν αυξηθεί δραματικά και πλέον ανέρχονται στους 4.200, αριθμός διπλάσιος από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Και στη χώρα μας, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας για ένα ακόμη 24ωρο βρίσκονται στα ύψη, με τα κρούσματα μέσα σ΄ένα 24ωρο να ξεπερνούν τις 8.000. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας Αττική και Θεσσαλονίκη κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων: 2.114 και 1.472 αντίστοιχα.

Άνιση μάχη δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, με τις μολύνσεις του κορονοϊού να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Η πίεση του συστήματος υγείας δεν αφορά πλέον μόνο τα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας αλλά και της Αττικής.

«Στον Ευαγγελισμό η τελευταία εφημερία ήταν δραματική. Ήταν μια εφημερία από τα παλιά, από τις κακές ημέρες που ζήσαμε και στο προηγούμενο κύμα και αν συνεχιστεί έτσι θα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος» δήλωσε ο επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 1.472, αριθμός ρεκόρ.

«25 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και άλλοι 20 νοσηλεύονται σε κλίνες εκτός ΜΕΘ» αναφέρει ο γιατρός του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου.

Τριψήφιες είναι οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό αλλά και ο αριθμός των μολύνσεων στο νοσοκομείο του Βόλου.

«Είχαμε ακόμα 2 απώλειες, τα πράγματα παραμένουν ζοφερά, οι νοσηλείες είναι πάνω κάτω 100, 8 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ» λέει ο εντατικολόγος – παθολόγος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου, Γιάννης Κόκκορης.

Η σφοδρότητα του πανδημικού κύματος αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καθώς καταγράφηκαν: 8.100 κρούσματα, 91 νεκροί και 597 διασωληνωμένοι ενώ έγιναν 643.683 τεστ.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 409 και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται. Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, με σχετική εγκύκλιο καλεί τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως και 80% προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. H ίδια επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο, δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα τροχαίο».

Την αντίθεσή της στη μείωση των τακτικών χειρουργείων εξέφρασε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

Συγκεκριμένα η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι «η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πορεία της πανδημίας.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Αρχίζει η διάθεσή τους στα ελληνικά νοσοκομεία, ποιοι έχουν προτεραιότητα

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα να αρχίσουν να δίνονται στους ασθενείς στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει παραλάβει 2.000 θεραπείες, οι οποίες θα χορηγηθούν από 10 νοσοκομεία της χώρας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

Αυτή την ώρα ετοιμάζεται η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ο θεράπων γιατρός θα κάνει την αίτηση, η οποία θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδονοσομειακά 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με covid, όπως άτομα με καρκίνο υπό αγωγή και μεταμοσχευμένοι. Απευθύνονται σε ασθενείς με ήπια ως μέτρια συμπτώματα που έχουν όμως κίνδυνο να κάνουν υποτροπή και να νοσήσουν βαριά.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Το φάρμακο δεν θα είναι συνταγογραφούμενο και θα χορηγείται μετά από ιατρική γνωμάτευση, με έγχυση -διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα- σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

H πορεία των εμβολιασμών

Αισιόδοξα είναι πάντως τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών. Μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Σε αυξανόμενους ρυθμούς κινούνται και οι προγραμματισμοί της τρίτης δόσης.

O πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown: «προφανώς το σύστημα υγείας μας τελεί υπό πίεση , αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown».

Την ίδια ώρα πρόστιμο περιμένει τους ανεμβολίαστους πιστούς που μπαίνουν χωρίς rapid test στις εκκλησίες. Μετά την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να ελέγχουν οι υπεύθυνοι του κάθε ναού τα rapid test διευκρινίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η πολιτεία θα ελέγχει δειγματοληπτικά τους πιστούς.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση, η οποία σύμφωνα με έρευνα χρειάζεται μόλις ένα τριήμερο για να αυξήσει τα επίπεδα ανοσίας πάνω από 90%.

Περίπτωση 1η

Όσοι νόσησαν πριν το εμβολιασμό και έκαναν το εμβόλιο της Johnson θα κάνουν την αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά

Περίπτωση 2η

Οι νοσούντες που έκαναν Pfizer, Moderna ή AstraZeneca θα κάνουν την αναμνηστική δόση μετά το εξάμηνο με μια δόση Pfizer ή μισή δόση Μoderna

Περίπτωση 3η

Για όσους νόσησαν αφού είχαν κάνει την πρώτη δόση με Pfizer, Moderna ή Astrazenecaο δεύτερος εμβολιασμός γίνεται 3-6 μήνες μετά τη νόσηση και η αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά τη 2η δόση

Περίπτωση 4η

Όσοι νόσησαν μετά από ολοκληρωμένο εμβολιασμό συστήνεται επαναληπτική δόση 6 μήνες μετά τη διάγνωση με mRNA εμβόλιο.

Στον Βόλο 53χρονη μητέρα τριών παιδιών που υποστήριζε πως ο κορονοϊός είναι «μια απλή γρίπη έχασε τη μάχη για τη ζωή. Στις Σέρρες κατέληξε 28χρονος ανεμβολίαστος. Στη Μεθ νοσηλεύεται και ο πατέρας του.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η επαναξιολόγηση των μέτρων από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, χωρίς να αποκλείονται νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Plan b για ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά κλειστών χώρων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία , τα γυμναστήρια κ.α.

Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα επανέλθει η συζήτηση για νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Άλλωστε το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη οδηγούνται σε νέους περιορισμούς, προκειμένου να τιθασευθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα τρία «όχι» της κυβέρνησης

Πάντως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή σε τρία «όχι»:

Δεν εξετάζεται το αυστριακό «μοντέλο» με επιστροφή στην καραντίνα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Δεν συζητείται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Με αφορμή το pressing του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας «γαλάζιες» πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό των αστυνομικών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει είναι 80% (τις τελευταίες 75 ημέρες μάλιστα έχει εμβολιαστεί το 9% ). Δεν προκρίνονται οριζόντιες λύσεις που θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Με το 73% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί εκτιμάται πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο. Επομένως, μόνο κάποιες επιμέρους κινήσεις -π.χ. επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους , αύξηση ποσοστών τηλεργασίας – θα μπορούσαν να έχουν γενικότερη εφαρμογή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που στις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών στο τραπέζι θα μπουν πρόσθετα μέτρα, σε μια προσπάθεια να μην επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο για κορύφωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές. Σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πουν «ναι» σε πρόσθετα μέτρα, που θα είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους – Σκληρό σενάριο για επιστροφή του click away

Plan b για τους ανεμβολίαστους υπάρχει σε περίπτωση που δεν τιθασευθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν δίνεται μια πίστωση χρόνου για να φανεί αν τα πρόσφατα μέτρα συγκράτησαν τους επιδημιολογικούς δείκτες. Ωστόσο αν στις αρχές Δεκεμβρίου συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και κυρίως η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα επιστρατευτούν νέα μέτρα.

Για παράδειγμα έχουν υπάρξει προτάσεις να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους, ενώ σε ένα ακόμα πιο σκληρό σενάριο – που δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί – προβλέπεται η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό που απαντά «όχι» φτάνει το 62%. Μάλιστα για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα rapid test στα σούπερ μάρκετ δέχθηκε χθες ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «για τα σούπερ μάρκετ ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουν ανακοινωθεί. Βρισκόμαστε στη φάση εφαρμογής αυτών των μέτρων. Αν κριθεί από την Επιτροπή ή αν θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το πληροφορηθείτε έγκαιρα, όπως πρέπει και στην ώρα του. Καλό είναι να μένουμε εστιασμένοι σε αυτά που ισχύουν, διότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση».

Επίσης στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή κάνουν με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα , ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν στα τρία (ή και σε περισσότερα).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα