ΚΟΣΜΟΣ

Η «άγνωστη» διαδρομή της Καλαβρίας: Iστιοφόρα μεταφέρουν πρόσφυγες στην Ιταλία

Η «άγνωστη» διαδρομή της Καλαβρίας: Iστιοφόρα μεταφέρουν πρόσφυγες στην Ιταλία
Οι αφίξεις μέσω της διαδρομής της Καλαβρίας έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί εντός του 2021 AP Photo/Alessandra Tarantino

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ τον Αύγουστο, η Ζακία ήταν έξι μηνών έγκυος και στο πρώτο της έτος στο πανεπιστήμιο, ενώ ο σύζυγός της, Χαμίντ, εργαζόταν ως ελεγκτής. Αποφάσισαν να φύγουν και μαζί με πέντε συγγενείς τους, ξεκίνησαν μία οδύσσεια δύο μηνών που τους οδήγησε στο Ιράν και την Τουρκία.

Όταν ήρθε η ώρα να διασχίσουν τη Μεσόγειο, επιβιβάστηκαν σε ένα ακριβό ιστιοφόρο, που ονομαζόταν «Passion Dalaware», και το οποίο έφτασε στις 10 Νοεμβρίου σε παραλία στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας.

Ήταν αφυδατωμένοι, αλλά ανακουφισμένοι που επέζησαν από μια λιγότερο γνωστή προσφυγική διαδρομή προς την Ευρώπη, η οποία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από πλουσιότερους Αφγανούς, Ιρακινούς, Ιρανούς και Κούρδους.

Οικογένειες πληρώνουν υψηλό τίμημα για το πέρασμα από την Τουρκία με καινούρια ή σχεδόν καινούρια ιστιοφόρα που μπορούν πιο εύκολα να «ξεφύγουν» από τις Αρχές. Κυβερνήτες τους είναι διακινητές, συχνά Ουκρανοί, οι οποίοι μπορεί να συναναστρέφονται με Τούρκους μαφιόζους και την ιταλική Ντράγκετα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Γίνεται λόγος για διελεύσης διελεύσεις «πρώτης θέσης», όμως δεν υπάρχει τίποτε ανάλογο σε αυτές. Ο Χαμίντ και η Ζακία είχαν στοιβαχτεί με 100 άτομα κάτω από το κατάστρωμα για μια εβδομάδα. Οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνταν και έπειτα από δύο ημέρες χωρίς πόσιμο νερό, η Ζακία δεν ένιωθε πλέον το μωρό να κινείται μέσα της.

«Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου» είπε ο Χαμίντ από το χώρο ενός ιταλικού γυμναστηρίου, όπου οδηγήθηκαν κατόπιν της άφιξης για να περάσουν τους ελέγχους για την Covid-19 και να τεθούν σε καραντίνα.

Επί σειρά ετών, η προσοχή των πολιτικών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης έχει εστιαστεί στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς, που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο με μη αξιόπλοα πλοία που δρομολογήθηκαν από διακινητές από τη Λιβύη και την Τυνησία.

Οι αφίξεις μέσω της διαδρομής της Καλαβρίας, η οποία οδηγεί τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Καλαβρία και όχι στη Σικελία και τα νησιά νοτιότερα, έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί εντός του 2021 και πλέον αντιπροσωπεύει το 16% των αφίξεων προσφύγων διά θαλάσσης φέτος.

Ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNCHR) παρακολουθoύν στενά την κατάσταση, αν και παράλληλα με την αύξηση των αφίξεων στην Καλαβρία καταγράφεται εξίσου απότομη αύξηση προσφύγων στα λιμάνια της Σικελίας.

Συνολικά, 59.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με 32.000 την ανάλογη περίοδο πέρυσι. Το δρομολόγιο της Καλαβρίας είχε 9.687 αφίξεις έως τις 14 Νοεμβρίου, έναντι 2.507 πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ