Νατοϊκή πηγή: «Μπορούμε να έχουμε αποκλιμάκωση με Ρωσία αύριο»

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, ένα ατύχημα είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν η Δύση πιστέψει τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι δεν σχεδιάζει εισβολή. [EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN]

Οι Αμερικανοί «θέλουν πραγματικά» μια άμεση αποκλιμάκωση με τη Ρωσία, αλλά ο διάλογος δεν είναι εφικτός με χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε στο EURACTIV ανώτερη πηγή του ΝΑΤΟ που εκπροσωπεί κράτος μέλος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, ένα ατύχημα είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν η Δύση πιστέψει τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.

«Πιστέψτε με, οι Αμερικανοί θέλουν πραγματικά μια άμεση αποκλιμάκωση με τη Ρωσία», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ γνωρίζει ότι η άμεση απειλή είναι η Ρωσία, αλλά γνωρίζει επίσης ότι ο κίνδυνος στην «ευρύτερη εικόνα» είναι η Κίνα, η οποία τώρα παρατηρεί με την άνεσή της «δύο ισχυρούς ελέφαντες να παλεύουν».

«Το Πεκίνο δεν έχει απειλήσει τη Δύση στρατηγικά ή στρατιωτικά, αλλά πρέπει να προβλέψεις το μέλλον και η Κίνα δεν αναπτύσσεται μόνο εμπορικά», είπε η πηγή.

Ερωτηθείς για την κρίση στην Ουκρανία και τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας, είπε ότι μόνο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει τι θα συμβεί, ούτε καν η ηγεσία του Κρεμλίνου δεν έχει ιδέα.

«Τελικά, με πολλή υπομονή και σκαμπανεβάσματα και πολύ χρόνο, θα αρχίσουμε να ηρεμούμε κάποια στιγμή – αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα ατύχημα […]», είπε η πηγή.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η πηγή, μπορεί να είναι καλή ιδέα αν η Δύση «τραβήξει λίγο το αυτί της Ουκρανίας», καθώς κάποιοι στο Κίεβο προκαλούν περιττές προκλήσεις.

«Υπάρχουν επίσης προβλήματα στην Ουκρανία, ως προς το ποιος είναι στην εξουσία, ποιος έχει το πάνω χέρι στον στρατό…»

Μη πιθανή μια εισβολή

Για τη Ρωσία, η πηγή του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.

«Για να εισβάλεις σε μια τόσο μεγάλη χώρα με τέτοιες στρατιωτικές δυνάμεις [όπως η Ουκρανία], χρειάζεσαι άλλες στρατιωτικές δυνατότητες από αυτές που έχουν αναπτυχθεί αυτήν τη στιγμή», είπε η πηγή.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ούτε υποχρέωση ούτε δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, καθώς η τελευταία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, αλλά τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεχόταν επίθεση μια χώρα του ΝΑΤΟ.

«Αν η Ρωσία έκανε το λάθος να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, τότε θα είχαμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Ωστόσο, πρόσθεσε η πηγή, η Ουκρανία είναι ένας «εταίρος αυξημένων ευκαιριών» του ΝΑΤΟ και αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία έχει ορισμένες ηθικές υποχρεώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστιες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι «απαράδεκτοι» και «εύλογοι» ρωσικοί ισχυρισμοί

Η πηγή του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα σύνολο εγγυήσεων προκειμένου και οι δύο πλευρές να μην αισθάνονται ότι απειλούνται. Υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται από τη Ρωσία τα οποία η Συμμαχία θα μπορούσε να συζητήσει, ενώ κάποια άλλα είναι εντελώς εκτός συζήτησης και ο Πούτιν το γνωρίζει ήδη αυτό, είπε ο αξιωματούχος.

«Είναι αδύνατο να διαπραγματευτούμε το αίτημα να μην ενταχθούν η Ουκρανία και η Γεωργία στο ΝΑΤΟ. Ούτε η Ρωσία θα μας πει αν θα αποσύρουμε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Η πηγή επέμεινε ότι τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ρωσίας, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπου η Ρωσία έχει φίλους όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία .

Ταυτόχρονα, προϋπόθεση για τον διάλογο είναι «οι χιλιάδες Ρώσοι που είναι δίπλα στην Ουκρανία να φύγουν».

Ερωτηθείσα γιατί υπήρξαν δύο ξεχωριστές προτάσεις, από το ΝΑΤΟ και από την Ουάσιγκτον, η πηγή απάντησε:

«Οι Αμερικανοί θα συζητήσουν τους παγκόσμιους εξοπλισμούς, τα πυρηνικά […] δεν μπορούν να μιλήσουν εκ μέρους της Ευρώπης για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα».

Προτείνοντας έναν πιθανό συμβιβασμό μεταξύ των δυο πλευρών, η πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε το παράδειγμα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Aegis στην Πολωνία και στη Ρουμανία, για το οποίο η Μόσχα φοβάται ότι θα μπορούσε να εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές, καθώς και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Iskander στο Καλίνινγκραντ, το οποίο έχει βεληνεκές 5.000-6.000 χλμ και μπορεί να χτυπήσει στόχους μέχρι το Παρίσι.

Πρότεινε επίσης άλλες πιθανές δυνατότητες προόδου.

«Για παράδειγμα, να αποφασίσουμε πότε και αν θα πετάμε πάνω από τη Βαλτική, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση ατυχήματος […] Οι ασκήσεις μεγάλων στρατιωτικών ομάδων να μην είναι κοντά στα σύνορα, σε συγκεκριμένες αποστάσεις, π.χ. 500 χλμ.».

«Υπάρχουν επιλογές για μείωση της έντασης ήδη από αύριο», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι επίσης υπέρ μιας «πολιτικής ανοιχτής γραμμής» για επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του αρχηγού του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρξει επαφή και περισσότερες κάθετες δομές, αφήστε τους διοικητές να μιλήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Μπάιντεν ενημερώνει την Ευρώπη

Σε αντίθεση με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είπε η πηγή του ΝΑΤΟ της ΕΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώνει συνεχώς τους Ευρωπαίους για τις κινήσεις της, «όχι εκ των προτέρων» αλλά σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου αυτού των πρεσβευτών.

«Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ενότητας και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συγκλίνουν σε μια ατμόσφαιρα ασφάλειας».

Ερωτηθείσα σχετικά με την κίνηση ορισμένων χωρών της Βαλτικής να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, η πηγή είπε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΝΑΤΟ για κάτι τέτοιο και πιθανότατα η κίνηση έλαβε το πράσινο φως από τους Αμερικανούς.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η πηγή είπε ότι οι Ούγγροι «παραπονιούνται πολύ» για το μειονοτικό τους ζήτημα στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονη και η έκταση μιας πολεμικής κρίσης τόσο μεγάλη που η Βουδαπέστη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

 

Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος